Uzalud je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić nastojao uvjeriti gradske zastupnike da prihvate rebalans jer je novac potreban za nove vrtiće, škole, za sportske objekte vezane uz Europske sportske igre, za legalizaciju.

"Možda je nešto drugo prioritet, ali ni jedan amandman nije stigao, osim političkih ocjena da je to predizborna kampanja, da treba vidjeti izvještaj o poslovanju Zagrebačkog holdinga i slično. A zašto?", pita se Kojić.

 U ime Kluba zastupnika SDP-a Davor Bernardić rekao je da rebalans ne mogu prihvatiti, ali da su za besplatne udžbenike za srednjoškolce.

Apelirao je na Gradsku upravu da iznađe načina kako da financira besplatne udžbenike za srednjoškolce što je bilo predviđeno rebalansom.

Andrija Mikulić (HDZ) smatra da nisu zadovoljeni uvjeti za rebalans i da je njegovo "punjenje" neizvjesno. "Mislili ste da ćete nas kupiti s nekoliko amandmana? Pa na što da damo amandmane? S ovom ekipom HDZ-a se ne trguje, gospodo", rekao je Mikulić.

Dodao je kako se s naslova fontana skinulo 6-7 milijuna i prebacilo drugdje. "Tko je rekao da smo mi protiv fontana? No, danas nije vrijeme za intimne projekte i fontane do Novog Zagreba nego kad se za to stvore uvjeti", naglasio je. Osim toga, dodao je, ne želimo povećavati stavke za donacije.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) ocijenio je da prijedlog rebalansa "nije utemeljen". "Što ako nam država ne vrati u ovoj godini 205 milijuna? Koje kapitalne projekte nećemo napraviti, a zacrtali smo? Pa zar ćemo građanima reći da smo se šalili?", upitao je Kosor.

Jelena Pavičić Vukićević s Bandićeve liste istakla je kako je glavni problem to što se ne podržavaju gradonačelnikovi projekti. "Odakle nepovjerenje?", upitala je.

Posumnjala je u iskrene namjere zastupnika te ih pozvala na preispitivanje angažmana u Gradskoj skupštini, posebno one s kojima Lista M. Bandića čini većinu, HSLS, jer su sve zamjerke mogli izreći i na predhodnoj sjednici, ali je, zbog naknadnog dogovora s klubovima, Bandić rebalans odgodio za ovu sjednicu.

Kosor je u replici potvrdio kako je HSLS i službeno raskinuo suradnju s Bandićevom listom te ih pozvao da, ako to žele, zatraže njegovu ostavku.

Tomislav Stojak (HNS) ocijenio je da su se u 10 dana, od prvog prijedloga rebalansa, desile tek "kozmetičke promjene" te naveo da je HNS za povećanje stavki za objekte vrtića i škola, ali ne i za besplatne udžbenike za sve srednjoškolce, bez ikakvih kriterija, te predlažu da se novac umjesto toga usmjeri u produženi boravak.

 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je u utorak predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Darinka Kosora (HSLS) da dade ostavku zbog raskidanja koalicijskog sporazuma i odbijanja njegova prijedloga rebalansa koji su kritizirali i drugi gradski zastupnici iz SDP-a, HNS-a i HDZ-a jer ga smatraju neutemeljnim i nerealnim, posebice kad je riječ o gradnji fontana.

Za Bandićev prijedlog rebalansa glasovalo je 18 gradskih zastupnika, a 22 su bila protiv.

"Znao sam da rebalans neće proći i sve sam pripremio", istaknuo je te poručio da će zagrebački srednjoškolci dobiti besplatne udžbenike, da će biti probijena Branimirova ulica u punom profilu i projektirana Radnička cesta, sve do kraja godine, "sa ili bez rebalansa" - zaključio je nakon svega gradonačelnik Milan Bandić.
 
Vladimir Novotny, Zabreg.hr